PARA CEZASINI NEDEN ALMIŞ OLABİLİRİM?
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 7. madde başta olmak üzere Özel öğretim kurumları mevzuatına göre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (Kaymakamlık) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü (Valilik) tarafından Özel Öğretim Kurumlarına idari para cezası verilmektedir.
Metrekaresi büyük olan dersliğin boyutunu mu değiştirdiniz, müdür odasını bölerek yeni alanlar mı açtınız veya ihtiyaca binaen WC mi eklediniz?
Milyonlarca lira para harcayarak televizyonlarda reklam mı yaptınız?
Kurum adını değiştirmenize rağmen, eski logoyu veya adını mı kullandınız?
Oxford İngilizcesi diye kurum camlarına reklam mı astınız?
Muhtelif kursunuz var ve siz kolej ibaresi mi kullandınız?
Ücret ilanını MEBBİS’e girilmeyi mi unuttunuz veya sehven Yönetmelik’e aykırı mı girdiniz?
Kurumunuz çok iyi eğitim veren bir kurum ve üniversiteyi en çok kazandıran sizsiniz. Bu başarılarınızla gurur duymaktasınız ve gurur kaynağı öğrencilerinizin adlarını, resimlerini ve öğrenci başarılarını mı ilan ettiniz?
Hazırlamış olduğunuz broşürlerde, afişlerde lise öğrencilerinin modellenmiş resimleri mi var?
Kişisel gelişim kursunda Biyoloji dersi; Yabancı dil kursunda matematik dersi; Açık öğretim kursunda direksiyon dersi verildiği iddiasıyla para cezası mı tecziye edildi?
Yabancı dil kursunun öğretmen kadrosunda sehven de olsa matematik öğretmeni mi çalıştırdınız?
Müdür ataması yapmayı unuttuğunuz için brüt asgari ücretin on katı kadar cezanız mı var?
İdari para cezalarına MEB mevzuatı kapsamında itiraz edilmesi uzmanlık gerektiren bir konudur.
Özel öğretim kurumlarının çoğunda bu cezaların iptal edilebileceğine dair bir farkındalık bulunmamaktadır. Ancak idari para cezaları; kurumların kapatılmasına dahi yol açabilecek sonuçları olan yaptırımlardır.
Bir kabahatten dolayı daha önce idari para cezası verilmişse aynı kabahatin tekrarlanması halinde verilen cezasının beş katı ceza verilir. Örneğin; mart ayında yerleşim planında mevzuata aykırı değişiklik yaptınız ve beş asgari ücret ceza aldınız. Haziran ayında da mevzuata aykırı değişiklik yaptınız. Bu kez cezanız beş kat arttırılır ve 25 asgari ücret olarak ceza alırsınız. Ekim ayında üçüncü kez kat planında değişiklik yapılır ve MEB tarafından fark edilirse aynı kabahat üçüncü kez işlendiği için kapatma yaptırımı uygulanır. Bu yüzden özellikle ilk idari para cezasının iptali çok önemlidir.
İdari para cezasının farklı kanun maddesi gösterilerek verilmesi, özel ders verildiği şüphesine binaen ceza verilmesi, mevzuata aykırı delil toplanması, aldatma yoluyla ifade alınması, öğretmenlerin veya velilerin tehdit edilmesi, tek MEB müfettişlerinin/muhakkikinin ifade alması gibi gerekçelerle yapılan işlem hukuka aykırı hale gelmekte ve diğer bazı sebeplerle verilen idari para cezası Kanuna aykırı olduğundan iptal edilmektedir.
İdari para cezasının verilmesi aşamalarında ve verilme gerekçesinde müfettişler ve diğer kamu görevlilerinin yapmış olduğu hukuka aykırılıklar incelenerek itiraz dilekçesi oluşturulur.